Skąd biorą się hemoroidy? Jak zapobiegać, żeby nie musieć leczyć?
7

A A A

Każda choroba, w tym również hemoroidy, ma jakieś podłoże. Podłoża chorób mogą być różne – niektóre powstają na tle genetycznym, inne – środowiskowym, jeszcze inne są mieszankami dwóch albo więcej czynników. W przypadku zmienionych strukturalnie nieprawidłowo działających guzków krwawniczych odbytu przyczynami choroby są przede wszystkim zła dieta i niedostateczna ilość ruchu (brak aktywności fizycznej), a więc czynniki środowiskowe. Zacznijmy jednak od tego, skąd w ogóle biorą się hemoroidy.

Brak ruchu a hemoroidy

Hemoroidy to, inaczej rzecz ujmując, żylaki odbytu, a więc poszerzenia żylne tej okolicy ciała. Powstają, kiedy krew napływająca do okolicy analnej jest zatrzymywana w naczyniach i nie może uwolnić się dalej. Spowodowane jest to niskim krążeniem w tej części ciała i niskim krążeniem w ogóle. Guzki krwawnicze nabrzmiewają więc, przerastają i stają się problemem. Zaczynają przypominać woreczki wypełnione krwią. Bywa, że podczas intensywnego wysiłku fizycznego zaczynają wypadać, a potem się cofają. Za którymś razem cofnąć się nie muszą – mamy wówczas do czynienia z III stadium zaawansowania choroby hemoroidalnej.

Hemoroidy powstają więc niewątpliwie jako wynik małej aktywności ruchowej człowieka. Jest jednak na to rada – profilaktyka hemoroidów i chorób układu krążenia, a więc codzienny spacer na świeżym powietrzu (minimum 30 minut) lub gimnastyka usprawniająca funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowo-mięśniowego człowieka.

Uwaga na zaparcia!

Drugą przyczyną powstawania hemoroidówzaparcia. Te wynikają bezpośrednio ze złej diety. Kiedy jemy dużo produktów zapierających, stolec nie może się wydostać na zewnątrz i zaburzeniu ulega nasz rytm wypróżniania. Radą na to jest zmiana diety z wysokozapierającej na wysokobłonnikową. Powinniśmy unikać zatem takich produktów, jak banany, czekolada, biały ryż, makaron czy ogólnie produkty z białej mąki (przemielonego ziarna zbóż).

Wystrzegać należy się także mocnej kawy, herbaty oraz alkoholi. Po nich wzmaga się zjawisko refluksu żołądkowo-przełykowego, które polega na powracaniu niestrawionych treści pokarmowych do górnych dróg. Mocne używki, jak widać więc, nie sprzyjają zdrowemu trawieniu. Najzdrowsze będzie natomiast stosowanie produktów pochodzenia roślinnego, zawierających mnóstwo wpływającego zbawiennie na nasz układ trawienny błonnika.

Błonnik i jego zalety

Błonnik to nic innego, jak zespół substancji pochodzenia roślinnego, na który składają się m.in. celuloza, hemicelulozy czy pektyny. Występuje we wszystkich warzywach i owocach, ale najwięcej jest go w produktach zbożowych (z pełnego ziarna zbóż) i nasionach roślin strączkowych – tych powinniśmy w naszym sposobie odżywiania zawrzeć jak najwięcej. Jedzmy więc fasolę, bób, soję, groch, soczewicę i inne rośliny strączkowe, a odstawmy na półkę większość słodyczy, produkty z białej mąki oraz mocne używki typu herbata, kawa czy alkohole.

Skomentuj lub zadaj pytanie!

*